ЛЮБОПИТНО: Как да разберете дали месото е прясно

Съвсем скоро ни предстои голямо пазаруване за празниците, събиране с цялото семейство и богата трапеза. Трябва да сме сигурни, че продуктите, които купуваме са качествени и полезни за здравето ни. Има няколко трика, с които можете да се подсигурите, че купувате прясно месо.

1. Пазарувайте от месарски магазини – месото в специализираните за това магазини е много по-прясно от това с супермаркетите. Все пак това е единственият продукт, който можете да откриете в магазина, затова собствениците се грижат то да е прясно. Докато в супермаркетите има безброй видове стоки и месото е само една от тях. Освен това в магазините за месо всичко се кара прясно, свършва бързо и се зарежда отново на следващия ден, предава actualno.com.

2. Обръщайте внимание на миризмата – когато пазарувате от витрина и месото не е опаковано, непременно го помиришете. Пресните продукти не миришат неприятно, а по-застоялите имат особена миризма, която определено може да се опише като отблъскваща.

3. Гледайте за цвета – много е важно видът на месото да е свеж. Прясното свинско месо има розов цвят, не тъмен, нито кафяв. Телешкото месо е наситено червено, а сланината има бял, не жълтеникав цвят. Ако мазнината на едно месо е по-скоро сива, а не бяла, това значи, че месото не е прясно.

4. Вижте дали месото лепне – когато вече сте се прибрали у дома и имате съмнение, че сте взели старо месо, пипнете го. Ако то лепне, това е проблем и най-вероятно е доста старо. Освен това, ако сте напазарували кайма и я натиснете с пръст, тя трябва да връща леко формата си, което значи, че месото е прясно.

5. Взимайте опаковките отзад на рафта – най-често в супермаркетите най-отпред се слагат стоки с най-близък краен срок, а отзад се подреждат по-пресните продукти. Така магазините се уверяват, че няма да изхвърлят стока и тя ще се изкупи. Но вие непременно вижте срока на годност на продуктите най-отзад на рафта и ще видите, че срокът им на годност е по-дълъг.

6. Внимавайте със замразеното месо – ако предпочитате да взимате замразено месо в по-големи количества, там също има трик, за който трябва да следите. Ако по опаковката и месото отвътре има много скреж, значи месото не е прясно и е стояло много дълго време във фризерите.

Коментари

коментара

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!