Областният управител на празника на бозата в Радомир

 img-62c3cce2c2ab3f8a27492df55c8dc86b-v
Община Радомир бе домакин на четвъртия у нас празник на бозата. Градът е известен с бозаджийския занаят още от втората половина на 19 в. и се превръща в част от основния поминък на местното население. Пренесен е от албанци, които по това време се заселват там. Повече от 150 години по-късно на чаршията в Радомир бе пресъздадена атмосферата на тази епоха. Инициатор и организатор на събитието е Община Радомир.
Специален гост на празника на бозата бе и областният управител Ирена Соколова, която поздрави присъстващите:
 img-913c1a334a7854a51f19d88ee67e2127-v
„Радомир е средновековен град с традиции, будно национално съзнание и свидетелства за забележителни личности и събития.
През миналия век регионът е столица на бозаджийството. От 10 години тук се чества празникът на бозаджията, заедно с откриването на едноименния паметник пред местното читалище, а от четири радвате малките и големи жители с празник на любимата и характерна за региона, но и страната резлива напитка – бозата. Технологията за правенето на боза е специална, по уникална стара рецепта, което още повече се превръща в символ и запазена марка на общината. Потопете се в магията на този празник, в този слънчев ден и се гордейте със свидетелствата на миналото“, сподели губернаторът.
 img-b9e091b6b6f1dd21652a0589bdad17e9-v
Празникът под наслов „С боза, гозба и песен“ започна в „Стойова къща“, където посетителите можеха да разгледат използваните в бозаджийството съдове. Отново оживя и старата чаршия, където отвори врати импровизираната сладкарница на родоначалника на занаята в Радомир – албанеца Али Сербез. Младежи, облечени като бозаджии пък разнасяха боза, а вестникарчета предлагаха оригиналната рецепта за приготвянето ѝ.
 img-b6ee8f62269d2bef852433c02b9dfab6-v
Празникът продължи с алея на занаятите и обособен кът, където беше приготвена и прочутата „Радомирска кавърма“, която присъстващите имаха удоволствието да опитат.
Първият местен бозаджия в района на Радомирско е Димитър Калгарийски от село Чуковец, а първата бозаджийска работилница датира от около 1880 г. Най-старите майстори правели гъстата течност от просо. Произвеждали я също от ръж или пшеница, както и смесена – от просо и ръж. Най-много били бозаджиите от селата Чуковец, Владимир, Житуша, Жедна, Кленовик, Извор и Дебели лаг. Днес в центъра на Радомир се издига паметник на бай Илия бозаджията.
През 30-те години на ХХ век е пуснат слух, че от Радомир до София ще се изгражда бозопровод.Това не се случва, но и до днес радомирската боза се слави из цяла България, а производството на боза продължава да дава препитание на местните хора.
img-e287ee02e8a888096c1e3f8b32a99b6a-v img-42fd7158610f3bea5ea7e3f91914be53-v

Източник: PernikToday

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!