BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Агенцията по заетостта осигурява детегледачи

сн. dnevnik.bg
сн. dnevnik.bg

Агенцията по заетостта стартира нов прием на заявления по проект „Родители в заетост” от 17.09.2019 г. до изчерпване на финансовия ресурс. Проектът е съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 и подпомага родителите за по-доброто съвместяване на професионалния с личния живот. Същевременно той предоставя възможност за заетост на безработни лица за полагане на грижи за отглеждане на деца.

Ще се приемат заявления от родители, които не са се върнали на работа, а отглеждат децата си на възраст от 0 до 5 години и те не са записани в детска ясла или градина. Право на участие имат и многодетни родители с три или повече деца на възраст от 0 до 12 години, които са се върнали на работните си места, а децата посещават детски ясли, градини или училище. Могат да кандидатстват и регистрирани безработни родители, които отговарят на горните две условия. От тях обаче се изисква да започнат работа при работодател или като самонаети до четири месеца от получаване на услугата за отглеждане на дете.

Максималният срок за ползване на детегледач по проекта е до 18 месеца или до навършване на 5 или 12 години на детето. Кандидатите за детегледачи се набират от бюрата по труда сред желаещите безработни или неактивни лица. След това те трябва да получат одобрение и от родителите.

В рамките на предходните приеми 3 368 родители са одобрени от общо 4 854, подали заявления. 5 387 безработни лица пък са изявили желание да бъдат наети като детегледачи, а одобрените са 3 917. Сключени са 2 769 трудови договори с детегледачи. Заявления от родители ще се приемат до изчерпване на финансовия ресурс на хартиен носител, лично във всички бюра по труда в страната./monitor.bg

Източник: PernikToday

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!