BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ВАЖНО: Вадете нови удостоверения за гласуване до 5 ноември – издадените за първи тур са НЕВАЛИДНИ за БАЛОТАЖА

МВР ще съдейства на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражняват правото си на глас в деня на изборите

Нови удостоверения ще бъдат издаванеи от 31 октомври до 5 ноември включително, тъй като издадените за първи тур са невалидни

За втория тур на изборите за кметове в населените места, където ще се проведат такива, служителите на Дирекция „Български документи за самоличност“ и звената „Български документи за самоличност“ при СДВР, ОДМВР, РУ и участъци към РУ ще работят на 4 ноември от 8.30 до 17.30 часа и на 5 ноември от 8.30 до 19.30 часа. Нови удостоверения ще бъдат издавани от 31 октомври до 5 ноември включително, тъй като издадените на първия тур на изборите на 29.10.2023 г. са невалидни.
В седмицата преди 5 ноември 2023 г., когато ще се проведе втория тур на изборите за кметове, е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен/зелен/паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражняват правото си на глас:
В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен/зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;
При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 3 ноември 2023 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

Гражданите лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР, РУ и участък към РУ за дните от 31 октомври до 4 ноември 2023 г. от 08.30 ч. до 17.00 часа. и на 5 ноември 2023 г. от 08.30 ч. до 19.00 часа. В случай, че работното време на съответното звено БДС е различно, удостоверенията ще се издават в рамките на работното време на звеното, като задължително ще се спазва периодът на 04.11.2023 г. (събота) и на 05.11.2023 г. (неделя). Информация за работното време на всяко звено БДС е поставена на входа на помещенията, в които се осъществява административно обслужване на граждани по линия на документи за самоличност и на интернет страницата на СДВР и ОДМВР.
Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за кметове, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.
В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ и участък към РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

Удостоверението се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден – 5 ноември 2023 г.

Коментари

коментара

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!