BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Вицепремиерът Каракачанов: Възможна е наборна казарма от 2021-а!

suhopatni-voiski

Връщането на наборната служба в БА е възможно при наличие на политическа воля още от 2021 година, заяви пред участниците във втория национален събор на запасното войнство край град Крън вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Според Каракачанов това трябва да се случи след национален референдум, за който сега нямало време. Връщането на наборната армия няма да струва толкова скъпо, колкото се опасяват финансистите, настоя той и уточни, че ако се наложи по някаква причина мобилизацията на младите хора между 18 и 31 години „те ще окажат пушечно месо и лесни мишени“.Каракачанов е категоричен:, „крайно време е младите хора да бъдат възпитавани в дух и умения, а не на джендъри“ и допълни, че ползваните до сега аргументи срещу наборното привличане  „вече не важат“, тъй като много страни от ЕС и наши съседки върнали наборната служба, а в някои никога не е била отменяна.“ Той смята, че оптималният срок за това са 6-9 месеца, макар от СОСРЗ да смятат, че тя трябва да поне 12-месечна и направи уговорката, че за жените навличането на униформа трябва да е на доброволен принцип..
Оптималният срок за военната наборна служба, според военния министър е 6-9 месеца, като за жените и момичетата тя е доброволна.

Близо 20 хиляди са запасните в България, отчете в словото си председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса генералът от резерва Златан Стойков, който обаче пресметна че средната възраст на членуващите гони 70 години, като най-възрастен е вече 103-годишният генерал от някогашните Строителни войски и командир на пловдивската дивизия генерал Иван Желев, който поради здравословни проблеми не успя да дойде на събора.Ветераните представи 96-годишният капитан далечно плаване Атанас Илиев, който изгледа церемонията седнал на стол.

По време на събора бяха демонстрирани различни бойни техники и способности на от воините от 68 бригада „Специални сили“ и ВВС, както и умения от прабългарската школа „Бага-Тур“.Представен бе десант от хеликоптер „Кугър“ и доцелни скокове с парашут от самолет „Ан“.

Идеята на организаторите е следващият трети събор да бъде в Ямбол, където е единственият общински музей на бойната слава, съобщи в аванс о.з. генерал Златан Стойков./monitor.bg

Източник: PernikToday

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!