BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Вяра Церовска: Предстои широко обществено обсъждане на Програма за качеството на въздуха в Перник

vyara-cerovska
Чистотата на атмосферния въздух е тревожна тема, която вълнува всички жители на нашия град. Това е един много важен период, в който институциите заедно с действащите предприятия е необходимо да осъзнаят, че проблемът трябва да се реши по правилата и в условията на закона. Убедена съм, че перничани ще имат топла вода и парно и това ще се случи скоро“. Това заяви кметът на Община Перник д-р Вяра Церовска по време на заседанието на Общинския съвет, чието изслушване за чистотата на въздуха бе изискано от групата на БСП.
Тя напомни, че никой не трябва подценява факта, че обществените сгради, училищата, детските градини и много перничани използват услугата на ТЕЦ-а за топла вода.
„Но трябва да знаем, че замърсяването на града не идва от едно място, всички носим отговорността за това, защото голяма част от нас се отопляват на твърдо гориво“, подчерта градоначалникът.
Мерките , които е предприела Община Перник за справяне с проблема, включват вече изготвената Програма за качеството на атмосферния въздух. В тази връзка предстои широкото й обществено обсъждане на 24 септември.
Кметът припомни, че още през миналия месец в общината са постъпили инвестиционни намерения, свързани с горене на отпадъци и RDF.
„През месец ноември 2018 г. проведох първата среща с министъра на околната среда и водите Нено Димов, на която обсъдихме проблемите, свързани с чистотата на въздуха. Той прие моята позиция като кмет и тази на перничани, като бяха отхвърлени всички инвестиционни намерения“, уточни още тя.
По думите й през настоящата година също са подадени много сигнали за тежка миризма и замърсяване на въздуха в кварталите.
„Това беше причината с РИОСВ да извършим множество проверки. 16 са инспекциите от началото на тази година. В тях участваха експерти на общинската администрация и нейното ръководство.
Със съдействието на МОСВ и институциите един от сочените за основен замърсител на Перник преустанови своята дейност. В момента оттам се осъществява изнасяне на биомаса и предстои да бъде извозен отпадъкът от RDF, който се намира на съхранение“, посочи Вяра Церовска.

Източник: PernikToday

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!