BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Етнолог, художник, актьор и футболист номинирани за почетни граждани на Перник

Четирима са номинирани тази година за почетен гражданин на Перник. Един от тях ще получи отличието си в Деня на града -19-ти октомври, след решение на общинските съветници на извънредна сесия.

Цветана Манова

Тя е инициаторът за признаване на пернишката Сурва за движимо национално богатство от ЮНЕСКО. Автор е на много книги, свързани с етнографията на Пернишко, с родовата памет и обичаи. Една от книгите й е „Сокове от корена“, в която е събрала разкази за бита и обичаите на местните.
Цветана не спира да пише и днес, да събира спомени и етнографски материали, да работи за популяризиране етнографското богатство на Пернишко. Нейни статии излизат в издания на БАН.

Филип Седефчев

Той е роден на 25 септември 1935 г. в село Садовик, тогава в област София, околия Брезник. През 1961 г. завършва живопис в Националната художествена академия при професор Ненко Балкански. Член е на Съюза на българските художници.
Автор е на знака на маскарадните игри в Перник.
Автор е на над 300 реализирани постери, запазени знаци, гербове. Проектирал е и изпълнил над 90 монументални творби – стенопис, гоблен, витраж, пластики от дърво, камък, метал, керамика. Живописта му е определяна като символен балкански „Оп арт“.

Любомир Бъчваров

Той е роден е във Велико Търново на 29 септември 1941 г. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1967 г. със специалност актьорско майсторство. Работи в Драматичен театър „Крум Кюлявков“ в Кюстендил (1967-1969), Драматичен театър „Боян Дановски“ в Перник (1969-1979), Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново.
Актьор и директор на местния театър. Известен сред перничани е с ролята му на болярина Кракра.

Георги Йорданов-Ярето

/посмъртно/

Наричан по прякор Ярето, е български футболист, централен нападател. Клубна легенда на Миньор (Перник). Рекордьор на клуба по мачове и голове в първенството. Играе общо 15 сезона за клуба, в които записва 424 шампионатни мача и 152 гола.Прекарва един сезон и като футболист на Академик (София).

Родом от Перник, Йорданов е възпитаник на детско-юношеската школа на Миньор. Дебютира за първия отбор на 18 октомври 1964 г. в домакински мач от Южната „Б“ група срещу Орлин (Пирдоп). В два последователни сезона става голмайстор на втория ешелон – през 1964/65 с 18 гола и през 1965/66 с 19 гола. Любопитното е, че и в двата случая разделя голмайсторския приз с нападателя на Металург (Перник) Борис Сергиев.

През 1969 г. преминава в Академик (София), като през сезон 1969/70 изиграва 23 мача за „студентите“ в „А“ група и отбелязва 7 попадения. След края на кампанията се завръща в Миньор.

Йорданов играе за „чуковете“ до 1980 г., когато слага край на кариерата си на 33-годишна възраст. Общо за клуба записва 243 мача с 69 гола в елита и 181 мача с 83 гола във втория ешелон. През пролетта на 1976 г. става първият пернишки футболист, който отбелязва 4 попадения в един мач от „А“ група. Вкарва всичките голове за 17 минути при победа с 4:1 срещу Славия (София). Мощен нападател с добър отскок и отлична игра с глава.

Ярето почина на 10 юли 2020г.

Коментари

коментара

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!