BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Зам.кметът Стефан Кръстев удари конкурента си от ГЕРБ Д. Захариев: Който сее вятър – жъне бури. Сей земеделецо, днес му е времето!

Днес по-рано ZaPernik.com гръмна бомбата, че се готви създаване на голяма общинска структура за социални дейности, която да събере в нея досегашните 12 такива. Готви се и нов директор. Информацията разкри общинския съветник от ГЕРБ Перник Денислав Захариев, който обвини за новата каша зам.кмета Стефан Кръстев. Може да ПРОЧЕТЕТЕ ТУК.

Часове по-късно не закъсня и правото на отговор на зам.кмета Стефан Кръстев, който освен всичко е политически враг на Захариев. Единият е лидер на БСП, другият на ГЕРБ в Перник.

Публикуваме правото на отговор на Стефан Кръстев – зам.кмет на Община Перник дословно:

„Който сее вятър – жъне бури.”

А пък който публично сее лесни за опровергаване лъжи – най-вероятно ще пожъне собственото си посмешище.

Лъжа 1 – „На предишното заседание, когато отменихме докладната – ресорният зам.-кмет Стефан Кръстев нямаше обосновано решение за създаване на Комплекса, и сега отново се депозира същия документ“ . Мотивите за предложената реформа в управлението на социалните услуги в Община Перник са абсолютно същите каквито и при внасянето на докладната записка в Общински съвет на 15.10.2020г. Отпадна от дневния ред на предишното заседание през октомври, тъй като не беше разпределена за разглеждане към достатъчен брой комисии (според съветниците) и най-вече към ключовата комисия „Бюджет, финанси и европроекти”. Кой е председател на тази комисия и с какво е бил толкова зает, че не е пожелал своевременно преди миналото заседание на ОбС тази докладна да бъде разпределена към ръководената от него комисия ? Все интересни въпроси. Отговорът на първия е на два клика разстояние от всеки интересуващ се.

Лъжа 2 – „Не е поискано мнението на специалистите.” В процеса на изработка на предложението за реформа участваха широк кръг от работещите в социалните услуги, а преди финализирането и входирането й в ОбС бе направена нарочна среща – дискусия с директорите на 10 социални услуги, които община Перник управлява пряко (още 2 са предоставени за управление на външни доставчици).

А сега и няколко истини, изложени като мотиви към докладната записка:

1. Главната причина за предложената реформа е въвеждането на управлението на социалните услуги в община Перник в съответствие с изискванията на влезлият в сила на 01.07.2020 нов Закон за социалните услуги (Нормативната уредба до 01.07.2020 г, касаеща социалните услуги – управление и предоставяне бяха регламентирани в Закона за социално подпомагане и правилника за неговото прилагане.)

2. В съществуващите днес в община Перник социални услуги няма почти никакво споделяне на ресурси, работна сила или налични МПС с цел по-оптимално разходване на средства; и дори между социалните услуги, ръководени от един и същ директор – сътрудничеството в интерес на потребителите ако не липсва е по-скоро епизодично.

3. Кметът е работодател на всеки един от 10-те директори на социални услуги, а всеки от тях е работодател на конкретните служители в дадената услуга – това не позволява вътрешно командироване и заместване между служителите от различни услуги, когато нуждата от това възникне.

4. Горното изпъква още повече в моменти като този, когато дневните и почасови услуги като дневни центрове, центрове за социална рехабилитация и интеграция и други ще бъдат принудително затворени, а тези, предоставящи резидентни грижи 24/7 ще се задъхват от извънреден труд и затрудняват да осигуряват нормален график за работа и почивка на служителите си, а на местата, където има карантинирани това ще бъде и откровено невъзможно.

5. Управлението на социалните услуги чрез комплексен и интегриран подход е практика в множество български общини, включително в Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Ловеч, Пазарджик, Варна, Монтана, Кюстендил, Видин и др.

Всичките мотиви и обосновка за предлаганата промяна са налични публично тук:

Политически заигравки с такава чувствителна тема и сфера не са изненадващи за представители на вече бившата градска управа, която с пълноводието си от управленска немощ ни докара най-невижданата в новата история на града ни суша.

Най-недостойно от всичко обаче в излязлата купчина нелепи аграрни лъжи беше замесването на името на един от най-уважаваните пернишки педиатри д-р Веселинова, която в този момент освен директор на нелеката социална услуга ЦНСТДМУППМГ (Център за настаняване от семеен тип за деца/младежи с увреждания с потребности от постоянни медицински грижи) не спира да дава дежурства и в пернишката болница като педиатър с цел запазване на застрашеното отделение в града ни. Достоен специалист, награждаван специално от предния кмет за принос в социалната сфера в града ни след предложение на всички социални партньори.

Не случайно си послужих с цитат със земеделска нотка в началото. Нека се сещат едни експерт-земеделци, за които специално бяха разкривани службици наскоро. Пък ако вземат да се изявят и като юристи и да прочетат приетите закони тази година по темата – цена няма да имат.

Всяко малко семенце си търси място сега, та напролет да може да избуи, най-вече пък когато се случи пролетта да идват и избори.

Но ако от сега сее плоски лъжи и то в такава чувствителна сфера – дали ще избуи нещо плодородно, или поредния плевел?

Сей земеделецо, днес му е времето!

Перник, 25.11.2020

Стефан Кръстев, зам.кмет Община Перник

<div id="statiq" data-size="300×250" data-fallback=" „>

Коментари

коментара

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!