BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Защо след като пуснаха софийската вода, язовир „Студена“ пак изтича?

По данни на ВиК Перник, към момента водният обем на яз.Студена е 8 684 000 куб.м при капацитет 25 519 100куб.м. Отчетени са : приток – 1300 л/сек. и разход – 355 л/сек. Именно този разход на язовира озадачи някои наши читатели, които се свързаха с нас да попитат защо при положение, че софийската тръба е пусната, от язовира изтича отново разход. 

Освен софийската вода, перничани ще продължат да ползват и вода от язовир „Студена“, съобщи в ефира на бтв кмета на Перник Станислав Владимиров.

„Няма как, капацитета на тръбата не може да направи така ние да отидем на този режим, в който сме в момента. Идеята беше да не се черпи вода от язовир „Студена“, но тази криза направи така, че да вземем и малко количество от язовира, за да може с комбинацията от двата водоизточника ние да отидем на този режим – вода през целия ден“, каза Владимиров.

Кметът подчерта, че язовир „Студена“ се пълни при много бързи темпове и с този сняг, който заваля, при една влажна пролет можем след месец-два да говорим за пълна отмяна на водния режим.

„Ако природата е благосклонна с тези темпове в края на месец Май можем да говорим за пълна отмяна на режима. Вече мога да се усмихна“, каза Владимиров.

Коментари

коментара

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!