BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметът на Перник: Инвестициите в качеството на въздуха са изключително важни

„Инвестициите в подобряване качеството на въздуха са изключително важни за Перник, затова се надявам част от средствата от т.нар „Плавен преход“ да отидат именно в това направление. Приветствам срещи като тази, за да можем да назоваваме проблемите пред нашите съграждани с истинските им имена и да търсим тяхното решение“.

Това каза кметът на Община Перник Станислав Владимиров по време на срещата между ръководството на Топлофикация и Сдружение „Дишай, Перник“, която се проведе взалата на общинската администрация.

Поводът за нея бе инвестиционното предложение на топлофикационното дружество за добавяне на допълнително гориво – биомаса при работата на горивната инсталация ТЕЦ „Република“. На срещата бяха обсъдени опасенията на гражданите относно горенето на биомаса и възможните решения, които да предотвратят влошаване на качеството на въздуха.

Кметът Владимиров коментира, че опасенията на перничани са резонни, тъй като липсва подробна информация за работата на дружеството и намеренията му. Той добави, че допълнително недоверие внася фактът, че преди две години имаше периоди с голяма замърсеност на въздуха, както и бавната работа по ангажиментите за рекултивация на шламохранилището в кв. „Калкас“

Директорът на „Топлофикация – Перник“ Ясен Кацаров обясни, че заради качеството на въглищата, които подгряват котлите и европейските директиви е нужно да бъде намалено използването им в централата. Той добави, че в последните години са направени нови инвестиции свързани с внедряването на инсталации на природен газ. Кацаров каза още, че продължава работата по въвеждането в експлоатация на две когенераторни инсталации за производството на топлинна и електрическа енергия. Той обясни, че дружеството има амбицията в следващите 5-6 години да започне да работи изцяло на газ.

Ивайло Велинов от сдружение „Дишай Перник“ каза, че организацията не е против предприятието и новината за инсталиране на когенерации на газ е радваща. Очакваме от „Топлофикация“ обаче да продължи с инвестициите и предприятието да става по-чисто.

„Това че сте избрали биомасата за гориво само по себе си не е притеснително. Притеснителен е начинът, по който го правите“, добави Велинов. Той уточни, че е смущаващо това, че в предложението не се говори за филтрация на емисиите.

„Имаме горчив опит от 2018 и 2019 г., когато се горяха слама и дървен чипс и всички си спомняме, как пелената над централата не се разсейваше дълго“, каза още Ивайло Велинов. Той добави, че друг смущаващ факт е и, че не е изяснен въпросът със шламохранилищата.

Участниците в срещата коментираха, че този разговор е едно добро начало, но много въпроси са останали неясни и неотговорени. Членовете на „Дишай Перник“ заявиха, че ще търсят повече експертна информация за констатираното от тях дълговременно замърсяване на въздуха.

Кметът Станислав Владимиров бе категоричен, че е нужна не само перничани да получават повече информация за работата на централата и иновациите, но и да виждат резултати от тези нововъведения.

Коментари

коментара

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!