BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Миньор – Перник празнува 102 години

Футболният клуб Миньор- Преник празнува днес 102 години от създаването си,
Клубът е създаден през 1919г.

„Честит празник „миньорци“! Нашият славен клуб навършва днес 102 години! Бъдете здрави и с „жълточерни сърца“, защото „Миньор“ го има благодарение на дедите ни, бащите ни и ще пребъде, заради децата ни!
102 години Чест и Слава!“,

гласи поздрав по повод рождения ден на клуба на официалния сайт.

ИСТОРИЯ: 

В досегашната си история клубът има общо 38 сезона в „А“ група. Най-доброто класиране на Миньор е четвърто място, което постига два пъти – през 1955 и 1960/61. Финалист за националната купа през 1958. В по-ново време отборът от Перник завършва на шесто място през 1996/97.

Преди Втората световна война в Перник съществуват редица футболни клубове, като 3 от тях се открояват над останалите – СК Кракра (1919 г.), СК Бенковски (1936 г.) и ЖСК-Перник (1940 г.).[1]

СК Кракра е първият футболен клуб в града, като е основан на 16 април 1919 г. Учредителното събрание се провежда в района, където днес се намира стадион „Миньор“. В него участват 16 младежи, предимно ученици в столицата, както и работещи в минната дирекция. Клубът е официално регистриран на 18 април 1920 г. и впоследствие утвърден от Българската национална спортна федерация (БНСФ).

През сезон 1958, под ръководството на треньора Евгени Петров, Миньор достига до финал за националната купа. На 7 ноември 1958 г. обаче перничани губят във финала с 0:1 от Спартак (Пловдив).

През 1960/61 Миньор се класира на 4-то място в „А“ група за втори път в своята история. През следващият сезон обаче отборът изненадващо финишира на предпоследното място и изпада от елитното първенство. Това поставя край на своеобразния „златен период“ в историята на клуба.

Следващите близо 30 години са период от историята на Миньор, в които се редуват престои в „А“ група и „Б“ група. Клубът се завръща в елитното първенство през 1966 г. и се задържа там в продължение на 4 сезона. Най-доброто класиране по това време е 7-о място през 1967/68. В началото на 1969 г., по решение на ЦК на БКП, другият пернишки клуб Металург, който тогава участва в „Б“ група, се влива в Миньор, като дружеството е преименувано на Кракра. През 1970 г. клубът завършва на 15-о място и изпада от елита, след което получава ново име – ФК Перник.

През 1973 г. клубът отново си връща името Миньор, след като Металург възстановява самостоятелното си съществуване.

През 1979 г. Миньор отново се завръща в елита. В сезон 1979/80 тимът има стабилни изяви и се класира на 8-о място под ръководството на треньора Димитър Контев, но още на следващата година за пореден път се озовава в „Б“ група.

„Лудата банда“ от 90-те

Позицията на Миньор в българския футбол през 90-те години на ХХ век не се различава особено от предходните три десетилетия. Периодът обаче носи на отбора славата на „лудата банда“, а Перник се превръща в мрачна дестинация за гостуващите съперници. Миньор влиза в 90-те години като участник в „А“ група, но през 1992 г. се разделя с мястото си в елита. Пропадането на клуба продължава и през следващите два сезона, като се стига дори до там, че през 1994/95 тимът участва във „В“ група.

Антон Евтимов е лидер на Миньор през 90-те

Следва обаче бързо изкачване и през 1996 г. Миньор отново е в най-високото ниво на българския футбол, където се задържа през следващите 5 сезона. В тях мачовете в Перник с ЦСКА и Левски не веднъж са белязани от екшъни, скандали, побоища между феновете, счупени прозорци на автобуси и влакове. „Чуковете“ разполагат с корав състав, в който доминират местни футболисти като Емил Варадинов, Николай Александров, Петър Анестиев, Славчо Павлов, Антон Евтимов, Людмил Евгениев, Велизар Димитров. Има и няколко попълнения от региона, сред които Янек Кючуков, Анжело Кючуков, Георги Караканов, Георги Кьосев, Ивайло Паргов и Юлиян Янакиев. Най-доброто класиране по това време е 6-о място през сезон 1996/97, а през следващите две кампании отборът финишира на 8-а позиция.

В този период Миньор изиграва редица паметни мачове, които влизат във фолклора на клуба. През 1997/98 перничани обръщат Левски с 9 души и печелят с 2:1 с голове на Здравко Лазаров и Георги Кьосев, а през 1999/00 от последна позиция в класирането побеждават с 3:2 съперника, който е фаворит за титлата, след хеттрик на Антон Евтимов.

Завръщане в „А“ група през 2008 г.

След изпадането на Миньор от „А“ група през 2001 г. в клуба настъпва финансова криза. Още на следващата година перничани стигат до „В“ група, където участват в продължение на три поредни сезона. През 2005 г. се завръщат във втория ешелон, а през 2008 г. отново печелят промоция за елитното първенство след 7-годишна пауза. Това се случва под ръководството на треньора Димитър Алексиев след победа с дузпи в бараж срещу Калиакра (Каварна).

През следващите 4 години Миньор се класира в „златната среда“ на „А“ група, като през сезон 2008/09 достига и до полуфинал за Купата на България. През сезон 2012/13 обаче настъпва срив, породен от финансова криза. Отборът завършва на 14-о място в първенството и изпада в „Б“ група. През лятото на 2013 г. заради финансова несъстоятелност клубът е изваден от професионалния футбол. Следват години, в които Миньор трайно се състезава в третия ешелон.

Коментари

коментара

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!