BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Младо семейство възражда село Бусинци

Снимка: mamaninja.bg

Младо семейство е на път да възроди и продължи славата на село Бусинци, известно с уникалната си бусинска керамика. Стефи и Сашо Дуцови искат отново да превърнат селцето в грънчарски център. 

„В събота беше откриването на Жълтата къща – реновирана старинна къща в сърцето на Бусинци, която стана дом на Бусинска сръчкотилница . След повече от 10 години затишие грънчарското колело в селото отново завъртя майстор Захари Иванов – човекът, в чието ателие прекарах часове наред, докато пишех „Глина“ и който ми показа истинския дух на тази керамика“, споделя в социалната мрежа Виктория Бешлийска.

„За мен беше огромна радост и вълнение да съм част от откриването на галерията. Благодаря на всички, които дойдоха, за да се срещнем лично и поговорим.
Стискам палци на Стефи и Сашо Дуцови в начинанието и вярвам, че Жълтата къща ще посрещне много приятели и доброжелатели на българските занаяти“, споделя още писателката си на своята страничка във фейсбук По дирите на думите

Работилничката ще е отворена всеки делничен ден от 10:30 до 16:00, а през почивните дни – и до по-късно.

Кои са те? 

Александър е биолог,регистрирал повечето танцуващи мечки и създал първия екип за улавяне и слагане на нашийници за проследяване на мечки в България. Половинката му Стефка е психолог, работи като HR мениджър в българска компания.

Семейството има две момчета – 6-годишните близнаци – Михаил и Асен и 4-годишната Мария.

Част от домочадието им са Хопър и Рия – домашни любимци и равноправни членове на семейството, както и малкото котенце Грей.

Защо живеят в Бусинци?

Пълната свобода да не се съобразяваш с никой и да правиш каквото обичаш.

„Самото село е уникално. Това, което казвам, съм сигурна, че всеки би казал за неговото село или любимо място. Но когато родителите ми, преди около 30 години, построиха вилата, не оценявах това. Впоследствие малко по-малко започнахме да идваме все по-често и сега по време на пандемията от март до юни живяхме изцяло там. Това ни беше от голяма помощ – като започнем от там, че не беше стрес за децата – те тичаха по двора и не слагаха маски, през това да може да работим и да се грижим за децата, което не би било възможно в апартамент, и се стигне до това, че поради малкото жители в селото няма магазин и идва такъв на колела, което ни помагаше да нямаме много контакти с външния свят“, разказва Стефка пред mamaninja.bg

Снимка: mamaninja.bg

Освен изброените неща, Бусинци е село с уникална история – тук е първото училище по керамика, грънците, творени в него, имат история от векове назад във времето и като форми, и като шарки и цветове. От тук е и едно от малкото запазени Четириевангелия – Бусинското, взето от Константин Иречек и намиращо се в момента в Националната Библиотека. Заслужава да се види и църквата – със звездно небе и черни ангели, старите къщи – в бяло и синьо, вече толкова избледняло, но напомнящо странно за Средиземноморието. Мога да говоря още много. Затова и решихме да направим всичко по силите си да популяризираме това място. Последната ни идея е, че взехме стара полусрутена „плетарка“ (къща от кал и плет) и се мъчим да я възстановим, за да я направим център – за срещи, за керамика и занаяти.

С какво животът на село превъзхожда живота в града?

Отваряш вратата и веднага си сред природата. Няма много коли и децата имат детство, за което аз мога да мечтая (не се оплаквам от моето, но аз играех във вътрешните дворове около Попа, които следдемократично бяха разделени и нямаше вече възможност за игра от оградите). Тук децата взимат колелата, даваме им радиостанции, за да ги викаме за обяд, вечеря или сън, с по-големите деца ходят лятото на пикници – взимат каквото намерят в хладилника и казват „отиваме на Бали“.

А спокойствието е неописуемо… Цари безвремие и все пак времето минава страшно бързо. Но е толкова различно – няма изнервени хора, няма бързане. Въздухът е кристален. Звездите – имаш чувството, че можеш да ги пипнеш. Наслаждаваме се на тишината или по-скоро от липсата на такава, защото птиците и насекомите я запълват с приятните си песни, толкова различни от изнервящия шум на големия град.

А какви са минусите му?

Липсата на дюнери, китайско и пица 😉

Шегувам се. Все още хората не са осъзнали, че не е задължително да са в големите градове. Пандемията ни показа, че много от нещата могат да се вършат и от дистанция, стига да имаш интернет. За това и инфраструктурата е още недоразвита – като пример бих дала аптеките. В началото трябваше да преосмислим и пазаруването – голяма част от продуктите не можем да намерим и затова пазаруваме основно в града веднъж седмично. От друга страна тук линейката идва за минути, лекарката от близкото градче (на 8 км. от нас) ми се обади да пита как е Мария, след като я бяхме закарали с температура! Хората пред лекарските кабинети ни отстъпват реда си, щом ни видят с малки деца. Тук все още има човечност. И да, вече има и офис на куриерска фирма (на 30 минути с кола), но това определено е добър знак за мен. Живяла съм извън България в страна, в която начинът на живот по малките населени места е такъв, че в едното селце е яслата, в другото е детската градина, супермаркетът е в третото, училището в четвъртото и т.н. Мисля, че и при нас може да се живее така.

Коментари

коментара

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!