BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пернишките седмокласници в топ 10 по български език на страната, по математика – сред най-слабите

Област Перник е сред първите десет в страната според резултатите по български език и литература от националното външно оценяване след 7 клас. По математика обаче седмокласниците от региона имат среден успех, по-нисък от този за страната.

<di

„Повече от 10 региона в страната са с почти еднакви резултати и определеят общо по-ниския резултат по математика. Необходимо е да положим повече усилия в подготовката по математика за следващата година“,

каза шефката РУО в Перник Ваня Коконова пред ТВ Кракра.

Според нея необходимо е да се направи анализ на грешките, които са допуснали учениците при решаване на тестовите задачи и да се положи повече усилия в коригирането им.

71 от седмокласниците в региона имат резултати по български език под 16 точки, което се приравнява на слаба оценка. По математика същият нисък резултат имат 212 ученици. 9 деца от областта са постигнали резултат над 90 от 100 възможни точки на тестовете по български. А по математика отличниците са 6.

По думите на Коконова традиционни с много високи постижения са учениците от Природо-математическата гимназия „Христо Смирненски“ и ОУ „Иван Рилски“. От таме и единственият ученик , който има 100 точки по математика.  Сред училищата с висок резултат е и СУРИЧЕ „Петър Берон“, 10-то ОУ „Алеко Константинов“, 11-то ОУ „Елин Пелин“ и 16-то ОУ.

До 13-ти юли предстоят да излязат списъците с класиранията за кандидатстване след 7-ми клас. Ако ученикът е класиран при първо желание, задължително трябва да отиде да се запише, тъй като мястото му не се пази при второ и трето класиране, каза още шефката на РУО. Ако не е доволен от класирането си, ученикът може да подаде заявление да се класира за втори етап. В най-лошия случай той да остане на първоначалното си класиране или да отида на п0-желаната позиция. Ако ученикът не е класиран никъде на първи етап, то той автоматично участва в следващите етапи и не е необходимо да прави нищо.

Коментари

коментара

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!