BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Провериха язовир “Пчелина“ и река Струма по сигнал за умряла риба

Pchelina

Служители на РИОСВ – Перник съвместно с експерти от Басейнова дирекция „Западно беломорски район“ – Благоевград и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури – Перник, сектор Благоевград, извършиха съвместна проверка по сигнал, постъпил на „Зеления телефон“ за умряла риба в района на с. Жабляно, общ. Земен.
Експертите извършиха оглед на язовир “Пчелина“ до гр. Земен. Констатирано беше, че ВЕЦ “Пчелина“ не работи от началото на месец септември 2019 г., включително и към момента на инспекцията. Във водното огледало, преливника и бързооттока на водоема беше установено наличие на екземпляри на умряла риба. Оттичащата се вода през преливника повлича умрялата риба по течението на река Струма, включително и под моста на реката в зеюенското село Жабляно.

Служители от Отдела за действие при аварийни ситуации (ОДАС) към ИАОС са извършили измервания на полеви показатели на място на повърхностна вода и дълбочинна проба по показатели Ph, разтворен кислород, процента на кислорода и електропроводимост. Всички показатели са в рамките на допустимите норми.
Днес съобразно мониторинговата програма на ИАОС ще се извърши ново пробовземане от водите на язовир „Пчелина“ и река Струма при село Жабляно, община Земен. Резултатите от последващия лабораторен анализ ще бъдат обявени .

Източник: PernikToday

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!