BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Работна среща между ръководството на полицията и представители на та по пробации се състоя в Перник

%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b1%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f1
Работна среща, отнасяща се до електронното наблюдение като форма на контрол върху местонахождението, движението и поведението на лица се проведе днес в сградата на ОДМВР – Перник. На нея присъстваха директорът на дирекцията старши комисар Димитър Попов, заместникът му комисар Сашко Христов, началниците на отдели „Разследване“ комисар Ани Гатова и „Охранителна полицая“ комисар Васил Василев, началниците на Районни управления и цялото ръководство на Областната служба „Изпълнение на наказанията“ с началника й главен инспектор Елена Станчева. Гости-лектори бяха служители от Областна служба „Изпълнение на наказанията“ – Благоевград, които разясниха законови, нормативни и практически действия.

Целта на форума беше запознаване с възможностите за реално изпълнение на електронното наблюдение – технически средства, възможности за комуникация и ефективност на контрола. Бяха дискутирани законови и нормативни разпоредби във връзка с възможността за прилагане на електронния мониторинг като форма за контрол при лица, изтърпяващи наказание „пробация“ и такива с наложена мярка за пробационен надзор, както и с „домашен арест“.

Участниците бяха запознати със системата за електронно наблюдение, включваща електронна гривна за глезен, устройство за персонална идентификация и станция, както и с предимствата на електронното наблюдение.

Електронното проследяване е значително по –евтино в сравнение с изпълнението на ефективното наказание и намалява необходимостта от нови места в затворите. То се насърчава като алтернатива на лишаването от свобода в редица препоръки на Комитета на министрите към Съвета на Европа като средство, което допринася за рехабилитацията, подпомага ограничавано на рецидива и осигурява защита на обществото. Този метод може да бъде полезно допълнение към съществуващите социални и психологически похвати за управление на хора, извършители на престъпление.

Бяха уточнени законовите и практически форми на взаимодействие между двете институции за адекватно поведение при електронното наблюдение.

Източник: PernikToday

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!