BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Хора от брезнишко село сами си въведоха воден режим

“Вода гази, жаден ходи“, гласи народната поговорка.  В брезнишкото село Кривонос дума по дума от нея отговаря на действителността там. От миналата година хора от населеното място сами въвеждат воден режим, пише брезнишкият сайт Zapadno.com.

Водният режим в Кривонос е неофициален – няма го описан като график или в бюрократични документи, но е необходим за обитателите на селото. Проблемът се появил преди около година, когато водата от чешмите на хората започнала да спира. Това се случва и в делнични дни, когато селото се обитава от около 20 човека. През почивните дни бройката на хората в Кривонос значително се увеличава, което поражда и по-голямото потребление на вода.

Водоизточниците на населеното място са разположени в подножието на планината Любаш и представляват три каптажа, които са изградени на извори с подпочвени води. Първият каптаж се намира в границите на планината Любаш, вторият е в местността “Вирове”, а третият – в местността “Николчеви ливади”. Разстоянието между трите каптажа е няколкостотин метра. Първите два каптажа са свързани към третия в “Николчеви ливади”, откъдето пък се пълни резервоарът на селото. По този начин се осигурява денонощно вода за абонатите в населеното място. Сметките за питейна вода хората от селото плащат на касата във ВиК-Брезник.

От 2019 година за вода се разчита единствено на третия каптаж, тъй като тръбите в него от останалите два не текат.

80-годишният Стоян Стоянов е поел ангажимент за следенето на нивото в резервоара за питейна вода, който е на около километър над селото. Всеки ден той се разхожда до резервоара, за да види дали съоръжението е пълно с вода или трябва да се спре кранът на площада, за да може да се осигури подходящото количество от живителната течност.

“Винаги го правим така през ден да има вода. От миналата година ВиК не си оправи запушването на тръбите. И от два притока имаме запушване на тръбите и не обръщат внимание, не ги отпушват”,

каза Стоян Стоянов. Неговият съсед Пепи Рангелов пък твърди, че по водопровода е имало друго запушване.

“Имаше едно запушване, което трая 2 години. И дойдоха и го оправиха за 2 часа. Е, това е – за 2 часа”,

поясни Пепи Рангелов.

Проверка на място от Zapadno.com установи, че третият каптаж подава вода към резервоара, но от тръбите от останалите два каптажа не тече живителна течност. На втория каптаж в местността “Вирове” каптажът е пълен с вода догоре, която дори прелива и изтича в околната горичка. Идентично е положението и с първия каптаж, в който също има вода, която не достига до резервоара на селото. Местата, където са отстранявани аварии по водопроводното трасе между съоръженията си личат, тъй като не са зарити със земя. По черен път пък дори се откроява част от тръбата, която преди десетилетия е прокарвана в скалната повърхност.

Опасенията на загрижените за водата в селото са, че след време откритите участъци на тръбата могат да се спукат под въздействието на външни сили, а спирателният кран на площада да се амортизира до напълното му отказване да извършва функцията си.

Хората в Кривонос пък са с различни мнения за неофициалния воден режим, който е необходим, за да имат по-често вода от чешмите. Част от тях са съгласни с него и приветстват усилията на загрижените възрастни мъже, а други пък не одобряват това. За проблема са подадени сигнали към местната власт на Брезник и районното поделение на ВиК за общината.

Началникът на ВиК-Брезник Димитър Димитров обясни, че още следващата седмица ще бъде отстранен проблемът. Общинската администрация в Брезник също е уведомена за предстоящите аварийни дейности по водопроводната мрежа на селото.

Коментари

коментара

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!