BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ЧЕЗ Разпределение се включва в нов проект за опазване на птиците по река Дунав

Инициативата се осъществява по програма Life и е с международно участие

ЧЕЗ Разпределение стартира изпълнението на втори мащабен проект, финансиран от програма LIFE на Европейската комисия – „Транснационално опазване на птиците по река Дунав“, с кратко наименование LIFE DANUBE FREE SKY, LIFE19 NAT/SK/001023. Дейностите по него ще се осъществяват от петнадесет партньори в седем държави – Австрия, България, Хърватия, Унгария, Румъния, Словакия и Сърбия.  

Координатор е неправителствената организация Raptor Protection of Slovakia, а от българска страна участват „ЧЕЗ Разпределение България“ АД и Българско Дружество за защита на птиците (БДЗП). Целта на проектa е опазване на защитени видове птици, които обитават територията в близост до река Дунав. Основните дейности са свързани с провеждане на теренни проучвания, локализиране на стълбове от електроразпределителната инфраструктура, които биха могли да представляват опасност за птиците, и тяхното обезопасяване.

„Реализирането на втори мащабен проект за обезопасяване на съоръжения по мрежата с цел опазване на птиците доказва още веднъж стремежа на компанията да допринася ежедневно за постигането на устойчиво развитие чрез опазване на природата и на биологичното разнообразие“, каза Крум Гледжарски, координатор на проекта от страна на ЧЕЗ Разпределение. 

През 2017 г. „ЧЕЗ Разпределение България“ АД в партньорство с БДЗП стартираха първия проект, който носи краткото название „Живот за птиците“. Той ще продължи до декември 2022 г. Целта му е да се обезопасят въздушните електропроводи в зоните от Натура 2000 и да се осигури възможности за безопасно гнездене на редки и застрашени видове птици на територията на Западна България. Повече подробности за проекта могат да бъдат намерени на сайта www.lifebirds.eu.

Коментари

коментара

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!