BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Шефът на ВиК Перник отговори за ниския приход към язовир Студена

Няма основание перничани да се притесняват от ниския приход на води към язовир Студена, казва директорът на ВиК Перник Борислав Иванов. Според него твърденията, че приходът на вода е тревожно нисък са „безпочвени“ и това е обичайно за летния сезон.

Припомняме, че перничани масово коментираха в социалната мрежа ниския приход на вода, като много от тях заподозряха отново незаконно източване на язовира и изразиха опасения Перник отново да го закъса с водата, както се случи миналата година.

По думите на Борислав Иванов приходът е обичаен за летния сезон, аразходът на вода от язовир Студена е намалял със 100 литра в секунда.

„Това е следствие от добре свършената работа от наша страна и от страна на Общината и фирмите, които тя ръководи за подмяна на водопровода на града. Това е реалната цифра, на която ние можем да влияем – разходът. Приходът на вода зависи от природата и не можем да влияем на това по никакъв начин“,

коментира директорът на ВиК пред пернишката телевизия Кракра.

Борислав Иванов допълни, че заради множеството сигнали и притеснения на перничани за ниския приход на вода, той е направил проверка. Шефът на ВиК допълни, че ниският приход е обичаен за летния сезон.

„Няма нищо притеснително, перничани да са спокойни. Това е природата. Ако трябва ще извадя статистика и от предишни години, за да се види, че и тогава е имало по-нисък приход на вода“,

коментира Иванов пред телевизията.

Относно опасенията на перничани, че притокът е намалял заради отклоняване на вода към Радомир, директорът на ВиК каза, че въпросното пренасочване, което бе забранено и впоследствие разрешено от министъра на водите,  все ощи не е започнало.

„В момента не се подава вода за град Радомир през Врелото. Правят се тестове, провят се ремонти на съоръженията“.

Шефът на ВиК Перник обясни, че за да може да бъде пусната вода през Врелото за Радомир е нужно да се получи разрешение от Министерството на околната среда и водите. За да го получат обаче, трябва да има работищ разходомер. Разходомерът на помпена станция Крепец работи, но не може да се гарантира, че той показва точно, защото е там от десетилетия и няма как да бъде презаверен. По тази причина от ВиК ще направят нов разходомер, който да бъде заверен от опредлените институции и едва тогава ще може да се пусне водата за Радомир.

Към момента водният обем на яз.Студена е 21 361 300 куб.м при капацитет 25 519 100 куб.м.
Отчетени са : приток – 98 л/сек. и разход – 435 л/сек.

Коментари

коментара

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!