BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Язовир „Студена“ има вода за една година

Язовир „Студена“, който преди една година бе пред пресъхване, сега е препълнен. Само 4 млн. куб. метра го делят от максималния му обем от 25 млн. куб. метра.

За да се осигури свободен обем, който да поеме евентуална висока вълна, в началото на годината бяха отклонени две от деривациите – Владайски и Паликарски канал, а малко преди януарските наводнения, когато река Струма излезе от коритото си в Батановци и Радомир, започна и контролираното му изпускане. В момента през таблените затвори в реката се изпуска почти толкова количество вода, колкото влиза в язовира. Целта е да се поддържа обем около 21 млн. куб. м., заяви пред БНР управителят на ВиК- Перник Борислав Иванов.

„Такъв обем държим от началото на годината. Целта е хем да имаме достатъчен обем за водоползване, хем да не се стигне до по-високи нива и да се наложи да изпускаме залпово по-големи водни количества. Реките са спокойни, могат да поемат количествата, които изпускаме в момента“, обясни Иванов.

Иванов подчерта, че е в непрекъсната връзка както с кметовете, така и с областните управители, включително на Благоевград. По думите му по-голямата част от снега във вододайната зона над язовира се е стопила и не се очакват проблеми през следващите седмици. След май, когато се очаква притокът да намалее, изпускателите ще бъдат затворени, за да се запази достатъчно количество вода, което да стигне до следващата година.

„Ако се окаже суха годината, да сме спокойни, че ще имаме вода за ползване“, отбеляза шефът на ВиК- Перник.

За тези, които са запознати със спецификата на язовира, няма нищо необичайно в това, че само за няколко месеца изпразненият язовир се напълни и възстанови водния си обем. Той е с капацитет 25.2 млн. куб. м. Водната криза дойде след две сухи години, изцяло амортизирана водопроводна мрежа, лошо управление и подценяване на риска на всички нива, в т.ч. въвеждането на воден режим постфактум.

„За около 3-4 месеца язовирът се напълни почти от нулата до около 18 млн. кубика“, припомни Борислав Иванов. По думите му, за разлика от други язовири в страната, които могат да поемат 2-3 поредни сухи години, този язовир е с обем, който подсигурява перничани за една година.

Днес язовирът е пълен. Благодарение и на природата, но и на инвестициите, които бяха направени във водопроводната мрежа. Въпреки критиките, непредубедените перничани си дават сметка, че без спасителния водопровод от София и без подменените 35 км водопроводна мрежа в най-амортизираните участъци, водният режим щеше да бъде далеч по-дълъг, а вероятно и по-драстичен.

„Надявам се това да не се повтаря. За щастие загубите по мрежата след реконструкциите, които бяха миналото лято и есен, са доста по-малки и обемът, който има язовирът, ще стигне за доста по-дълго време, ако се случи такъв сух период“, увери Иванов.

Коментари

коментара

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!