BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Високите температури и липсата на кислород са причините за измрялата риба в язовир „Пчелина“

Pchelina
Първият сигнал за умряла риба в язовир „Пчелина“ е получен на 7 септември. От Басейнова дирекция веднага са взели проби.

Причините са както природни, така и антропогенни. Намираме се в период на маловодие. Река Струма в този участък е в критично ниско ниво. Големи притоци на реката са пресъхнали. Друга причина е високата температура, измерена в язовира – около 30 градуса на повърхността, а в дълбочина около 24 градуса. Голяма част от рибните видове при температура от 22 градуса агонизират, а при 30 – умират. Освен това от средата на август до началото на септември има цъфтеж на фитопланктона, което допълнително допринася за намаляване на кислорода. По отношение на антропогенните фактори не е тайна, че в река Струма има издадени разрешителни за заустване на отпадъчни води от промишлени предприятия. В река Струма преди язовира се заустват отпадъчните води от битовата канализация на град Перник. Тези процеси са контролирани от нас и през последната година не са установени превишения на индивидуалните емисионни ограничения, поставени в разрешителните. Но в съчетание с маловодието, изпускането на отпадъчни води нарушава баланса между чисти и непречистени води“, каза на пресконференция Радослав Георгиев – директор на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“, съобщи БНР.

Друг антропогенен фактор е нерегламентираното зарибяване на река Струма от 2016 г. насам, обясни Георгиев. Според него, това е правено с добри намерения, но е възможно да е довело до презарибяване в язовира, което от своя страна е изчерпало кислорода.

Не сме установили драстични нарушения и превишения на нормите за качество на водата. Възложили сме и на друга акредитирана лаборатория да провери за приоритетни вещества и специфични замърсители. Няма съществени разлики в резултатите“, допълни Радослав Георгиев.

Източник: PernikToday

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!