BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В МБАЛ „Рахила Ангелова“ АД в гр. Перник вече функционира респираторът, дарен от Lidl и Kaufland

Дихателните апарати от дарението ще бъдат монтирани тази седмица и в регионалните болници във Велико Търново, Враца, Монтана, Добрич, Кюстендил, Кърджали и Разград

София, 04 юни 2020 г. Американски микропроцесорен респиратор, модел CrossVent 3+, окомплектован с необходимото допълнително оборудване и консумативи, вече функционира в МБАЛ „Рахила Ангелова“ АД, гр. Перник. Апаратът е монтиран в сряда и вече е на разположение на медицинския персонал в регионалната болница.

Дихателните апарати са част от дарението, оповестено в края на март от Lidl и Kaufland, и ще бъдат монтирани през тази седмица и в още 7 регионални болници в цялата страна – МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ АД, гр. Велико Търново, МБАЛ „Христо Ботев“ АД, гр. Враца, МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ АД, гр. Монтана, „МБАЛ – Добрич“ АД, гр. Добрич, МБАЛ „ Д-р Никола Василиев“ АД, гр. Кюстендил, МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ АД, гр. Кърджали и МБАЛ „Св. Иван Рилски“ АД, гр. Разград. Изборът на болниците е направен от Министерството на здравеопазването и Националния оперативен щаб.

Респираторът е транспортен, удобен и лесно преносим. Той е в осъвременена версия, има различни режими на вентилация и е подходящ и за деца. Компактният респиратор е предназначен за транспортиране на пациенти от операционна зала до интензивно отделение, както и до отделението по образна диагностика. Апаратът може да бъде използван при необходимост и при транспортиране с линейка на пациенти до специализирани клиники.

Лидл България и Kаufland България дариха 300 000 лева за закупуването на 8-те дихателни апарата, предоставени безвъзмездно на Министерството на здравеопазването. Двете компании обединиха усилията си в ситуация на извънредно положение и в желанието си да дадат своя принос в борбата с разпространението на коронавируса у нас и грижата за здравето на българските граждани. Стойността на 8-те респиратора възлиза на 290 880 лeвa. Останалата част от сумата вече е дарена по сметката на Министерството на здравеопазването, с цел подпомагане на лечебните заведения, в които се приемат пациенти с коронавирус.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!