BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Откриха кой е замърсил река „Струма“ в Перник

Снимка: Фейсбук

Експерти от РИОСВ Перник извършиха проверка по сигнал за замърсената река „Струма“, за която zaPernik.com писа по-рано. Оказа се, че замърсяването идва от изкопни в село Драгичево. 

Ето какво съобщиха от РИОСВ:

Извършена е незабавна проверка от експерти на инспекцията. Направен е оглед на реката в участъка посочен в сигнала –  до бл.60, кв. Изток. При огледа се установи оцветяване на водите на реката в жълто-кафяв цвят.

Проверен е втори  участък на р. Струма, до мост на ул. „Владайско въстание“, при който се установи, че водите на реката са бистри и без оцветяване.

Между двата проверени участъка се влива р. Рударщица. При огледа ѝ се установи, че водите са оцветени в жълто-кафяв цвят. В търсене на източника на замърсяване, беше проверено корито на реката в посока с. Драгичево.

Установи се, че под моста на автомагистрала Струма се извършват изкопни дейности, свързани с изграждането на канализационен колектор за отпадъчни води, свързващ канализацията на с. Драгичево с тази на гр. Перник. При огледа на терена се констатира, че част от изкопаните глинести земни маси са се свлекли в реката, в резултат на което се получава оцветяване на водите в жълто-кафяв цвят, което води и до характерно оцветяването на водата.

В момента на проверката започна заравяне на положените тръби, при което струпаните на брега на реката земни маси ще бъдат премахнати.
На фирмата извършваща изкопните дейности е дадено предписание да не допуска ново свличане и попадане на земни маси в коритото на река Рударщица. За проверката е съставен КП № 110/24.04.2020г.

Коментари

коментара

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!